Aparatele miofuncționale reprezintă un grup de dispozitive ortodontice mobile care sunt adresate copiilor și adolescenților cu vârste între 3 și 15 ani.
Cum acționează?
Aceste aparete transformă factorii funcționali de la nivel oral în agenți terapeutici, permițând adaptarea structurală a țesuturilor oro-faciale și stimulând potențialului de creștere a oaselor maxilare. Prin purtarea acestor aparate sunt astfel corectate o serie de posturi sau funcții deficitare/ incorecte care pot determina sau amplifica o anomalie de la nivelul dinților sau maxilarelor.
Astfel, aparatele miofuncționale ajută copilul să respire corect (respirația nazală este deosebit de importantă pentru dezvoltarea corectă a maxilarelor), să înghită corect (o poziție corectă a limbii în procesul de înghițire al salivei sau a alimentelor stimulează conformarea corectă a arcadelor dentare), să aibă o poziție corectă de repaus a limbii (partea dorsală a limbii trebuie să atingă ușor palatul, iar vârful limbii să fie în spatele incisivilor superiori) sau a buzelor (prin contracția sinergică a musculaturii buzelor si a limbii, dinții se plasează într-o zonă de echilibru).
Când sunt indicate?
Tratamentul cu aparate miofuncționale este indicat în perioada de creștere și dezvoltare pentru:
- stimularea dezvoltării maxilarelor și a complexului facial;
- alinierea dinților;
- corectarea obiceiurilor orale vicioase.
De obicei, tratamentul constă în patru faze terapeutice: îndepărtarea obiceiului vicios, dezvoltarea arcadelor, alinierea dinților și contenția rezultatului.
Cum se poartă?
Tratamentul cu aparate miofuncționale presupune purtarea succesivă a trei sau mai multe dispozitive bimaxilare pentru a indeparta cauza care a determinat apariția problemei și pentru a permite alinierea dinților pe măsura erupției lor în cavitatea bucală.
Aparatul miofuncțional va fi purtat o oră pe parcursul zilei și, în rest, pe parcursul nopții, când copilul doarme. In plus, se vor asocia o serie de exerciții care să ajute suplimentar la corectarea obiceiurilor vicioase care determină dezvoltarea incorectă a maxilarelor. Acestea vor fi realizate de două ori pe zi și sunt reprezentate de o serie de exerciții de respirație, înghițire, poziționare corectă a limbii, buzelor și obrajilor.